ISSN (ONLINE): 2683-457X

Премијера представе на последњем дану Недеље Србистике

Published by knjizevniklub on

Премијера представе Прича о Станку изведена је у петак, 13. децембра, на Филозофском факултету у Нишу, последњег дана обележавања Недеље Србистике, а на њој су интензивно радили студенти друге године Србистике.

За сценарио и режију били су задужени студенти Никола Пепић и Гања Николић, који су за ову прилику мотиве узели из Новеле од Станца Марина Држића. Њихова адаптирана верзија задржала је основну идеју и мотиве оригиналног текста − лаковерни старац који долази са села силно жели да буде млад. У својој жељи за младошћу постаје ирационалан и почиње да верује у причу о вилама које могу да га подмладе. Са друге стране су млади Дубровчани, а у адаптираној верзији младе Нишлије, који са старцем само желе да се нашале. Они одлучују да му стварно приреде подмлађивање, али не онакво каквом се старац нада. Уместо младости, исеку му браду и тиме га начине ружним, те старац касно схвата колика је у животу цена за немогуће жеље.

Улоге тумаче: Ксенија Стаменковић, Ирена Димитријевић, Давид Петровић, Никола Пепић, Гања Николић, Марија Станковић, Јована Аризановић, Елеонора Балановић, Марта Тошић, Анђела Ивановић, Страхиња Трандафиловић и Јована Костов, студенткиња треће године Србистике. За костиме била је задужена Наталија Милошевић, за пропратну музику постарала се Анђела Живковић, а за светло Анђела Бибић.

Уз овације и радост публике, у препуној сали Филозофског факултета, завршена је још једна у низу Недеља Србистике.

Аутор: Гања Николић

Аутор фотографија: Ивана Митић

Текст представе можете прочитати овде.


Leave a Reply