ISSN (ONLINE): 2683-457X

У духу Сарамага – одржано књижевно вече посвећено португалском нобеловцу

Published by knjizevniklub on

Књижевно вече Јеванђеље по Сарамагу, посвећено лику и делу португалског писца Жозеа Сарамага, одржано је уторак 18. фебруара у просторијама клуба Labeerint. О богатом књижевном опусу познатог нобеловца говориле су Ана Убавић, професор филозофије, и Милица Вучковић, професор књижевности.

Ово је само једно у низу серије предавања Књигом око света, које је окупило бројне поштоваоце дела португалског књижевника. Идеја је да се публика сваког месеца, путем књиге, отисне на други крај света и упозна са књижевним опусом писаца чија дела су обележила ранију епоху. У питању су предавања неформалнијег типа. Она привлаче одређену публику коју занимају одређени писци, занима је да чује мало више и истражује мало више, по питању књижевности. Ми углавном бирамо или награђене писце или нобеловце. Трудимо се да држимо неку одређену ширину, да бисмо публици приближиле књижевност и да бисмо размислиле о томе које препоруке можемо да им дамо по питању онога што могу да читају. Што се тиче овог писца, самог Сарамага, избор је пао на њега јер је написао велики број дела, то је огроман књижевни опус. Изузетна ширина што се тиче филозофског промишљања. За оне који воле књижевност, филозофију и оне који желе да имају увид у политику Сарамаго је савршен избор,истакла је Убавићева.

Жозе Сарамаго (1922–2010) рођен је у сиромашној породици португалског сељака. Тешка материјална ситуација приморала га је да након завршене школе промени низ занимања. Готово читаву деценију је сарађивао са разним новинским кућама, пре него што се афирмисао као писац. Први роман Грешна земља објавио је 1947. године. Након паузе две деценије дуге настала су нека од његових најпознатијих дела: Седам Сунаца и Седам Луна, Година смрти Рикарда Реиша, Смрт и њени хирови и друга. Роман Јеванђеље по Исусу својевремено је изазвао скандал у португалским и шпанским конзервативним круговима, што је довело до примене накнадне цензуре којом је књижевник спречен да прими Европску награду за књижевност.

Сарамага, чија су дела преведена на преко тридесет светских језика, историја књижевности памти као једног од најутицајнијих португалских и европских писаца двадесетог века. Златна нит која повезује сва његова дела огледа се у трагедији човечанства и његовој коначности. Он слика малог човека који упркос свим недаћама успева да остави траг. Пишчева дела су овенчана двема престижним наградама, чији су носиоци великани светске књижевности: Камоишовом наградом 1995. године, која се додељује најзначајнијим писцима португалског израза и Нобеловом наградом за књижевност 1998. године.

Љубитељи писане и изговорене речи ће у марту имати прилике да се отисну на књижевно путовање у Турску и упознају се са стваралаштвом Орхана Памука. Специјални гости из земље која лежи на два континента приредиће вече за памћење, најављују организатори.

Јелена Јоцић

Аутор: Јована Ђокић


Leave a Reply