ISSN (ONLINE): 2683-457X

Прва дама неолита гостује у Нишу

Published by knjizevniklub on

Данијела Ванушић, помоћница министра културе и информисања Републике Србије, отворила je изложбу Винчанска жена – мит, богиња, мајка у петак, 21. фебруара,у просторијама Галерије Синагога. Изложба је резултат преданог рада културних радника: археолога Татјане Трајковић Филиповић, кустоса Народног музејау Нишу, археолога Јулке Кузмановић Цветковић, музејске саветнице Народног музеја Топлице у Прокупљу, историчара Александра Никезића из Центра за културуАлексинац и археолога Петра Милојевића са Археолошког институтау Београду.

Значај овог пројекта огледа се у сарадњи четири институције културе: два регионална музеја – нишког и прокупачког, Завичајног музеја Жупе у Александровцу и Културног центра у Алексинцу. Винчанска жена – мит, богиња, мајка, наслов и тема ове изложбе носи нам важну поруку која осликава читав мисаони и естетски универзум неолитског човека. Ма како били мали, већина ових предмета нису били само пуки украс, већ снаге и симболи виших односа статуса и моћи. И управо у томе, у симболичном, јесте и снага културне баштине у целини,истакла је Данијела Ванушић приликом свечаног обраћања. Циљ изложбе је да се посетиоци упознају са културном историјом свог древног претка, путем јединствене музејске поставке и изложених експоната пронађених на различитим локалитетима.

Свечаном отварању присуствовале су бројне званице из најелитнијих културних и уметничких кругова. Богат пратећи програм дочарао је публици свакодневни живот праисторијског човека. Ревијом аутентичних одевних комада инспирисаних фигуринама из доба неолита, употпуњен је визуелни доживљај. Верно представљени костими неолитских дама дело су креаторке Горице Пејаковић. Музичком подршком, професорка виолине Љубица Величковић и Ксенија Јанковић, студенткиња Факултета уметности у Нишу, оживеле су магију игре праисторијског човека.

Посетици изложбе имали су јединствену прилику да дегустирају храну својих предака, припремљену по оригиналним рецептима стручњака за археоботанику А. Медовић. Послужена јела са праисторијске трпезе настала су проучавањем посебним археоботаничким методама, сакупљених на различитим локалитетима.

Представљена је и монографија Познонеолитска и ранонеолитска фигурална пластика из северних области централног Балкана,коју поред аутора изложбе потписујуиСања Црнобрња Красић, Јелена Милојевић и Магдалена Селаковић. Пројекат и изложба подржани су од стране Министарства културе и информисања Републике Србије.

У току трајања изложбе биће организоване радионице за најмлађе, посебно осмишљене од стране аутора и музејског едукатора, најавили су организатори. Љубитељи историје који желе да посете изложбу имаће прилику за то до краја марта. Врата храма уметности отворена су за посетиоце сваког радног дана сем понедељка, у термину од 10 до 16 часова, а викендом од 10 до 15. Улаз је слободан.

video-152307907

Јелена Јоцић

Фото: Јована Ђокић


Leave a Reply