ISSN (ONLINE): 2683-457X

Поетски чин солидарности

Published by knjizevniklub on

Светски дан поезије обележен је у суботу, 21. марта, у организацији Трупе Књижевна боемија, али на неконвенционалан начин, путем дигиталне платформе. Под слоганом Остајем дома, јер се не догађа сваки дан да спасавам земљу у пиџами,млади креативци прилагодили су се новонасталој ситуацији у земљи и забрани јавног окупљаља у циљу заштите становништа од вируса корона, који је проузроковао глобалну епидемију.

Трупа Књижевна боемија позвала је све љубитеље поезије да пошаљу снимак на ком читају поезију код куће, у пиџами или оделу, уз чај или вино, домаћег или страног аутора, један стих или збирку. Иницијативу су подржали бројни припадници културне елите из света књижевности, уметности и науке, као и студенти и љубитељи писане и изговорене речи.

Организатори истичу да су се на овакав начин презентације одлучили у циљу обележавања Светског дана поезије, а у складу са датим околностима. Дигитална платформа данас је заменила античку агору, односно простор за слободно мишљење и деловање, те не чуди да су се одлучили за овај вид комуникације са публиком.

Да су перо и стих јаче оружје од било ког другог, говори у прилог чињеница да ће боемисти продужити рок за слање снимака на наредне дане, или све док и последњи љубитељ лепе речи не изрази своје реторско умеће. Најавили су и дигитални албум на Јутјуб каналу, као спомен обележје глобалном поетском чину и повезаности у времену глобалне самоће.

Светски дан поезије обележава се 21. марта, а установио га је УНЕСКО 1999. године. Сврха овог дана је промоција читања, писања, објављивања поезије у школству широм света, али и давање подстицаја и признања различитим поетским покретима.

                                           Аутор: Jелена Јоцић


Leave a Reply