ISSN (ONLINE): 2683-457X

Проглашени добитници Награде Града Ниша за најбољу дечју књигу у 2019. години

Published by knjizevniklub on

Награда Града Ниша за најбољу књигу за децу и младе у 2019. години, припала је Соњи Ћирић за роман Нећу да мислим на Праг и Дејану Алексићу за збирку песама Драма у подруму госпође Јоје.

Фото: Нишки културни центар

Једногласном одлуком жирија у саставу Пеђе Трајковића, песника и илустратора, Драгана Пешића Главашевића, професора књижевности и библиотекара и проф. др Валентине Хамовић одабрани су овогодишњи победници конкурса. Жири је имао тежак задатак да одабере најбоље између 41 дела пристиглог на конкурс. Осим награђених дела у ужем избору су се нашли и Птица на ветар, Весне Алексић и Рођен као змај Драгана Хамовића.

Роман Соње Ћирић Нећу да мислим на Праг је нежна, искрена, ненаметљива прича за тинејџере и о тинејџерима, складно уклопљена у реални живот са свим проблемима које данас једну младу особу окружују на путу одрастања. Списатељица вешто и крајње суптилно, кроз једну (али веома важну) животну епизоду главне јунакиње, приказује читаву лепезу кључних социолошких односа (па и искушења) у одрастању, и то чини са мајсторском лакоћом: без сувишних образлагања, без патетике, али са пажљиво одмереном наивношћу са којом вера и нада у добро, љубав и бољу сутрашњицу тек добија смисао - наводи се у образложењу жирија.

Поетско дело Дејана Алексића Драма у подруму госпође Јоје представљена је као шаљива поема у којој у потпуности долази до изражаја ауторова занатска песничка виртуозност и бескрајни низ духовитих досетки које произилазе једна из друге - образложио је жири, поредећи разиграног поету бритког ума и још оштријег пера са Душком Радовићем.

Соња Ћирић, књижевник и новинар, уредник недељника Време, до сада је објавила пет романа: Прилагођавање је беле боје, Једва чекам сутра, Наша сјајна игра, Роман у мојој глави и Нећу да мислим на Праг.

Дејан Алексић песник је и прозни стваралац који се обраћа најмлађима. Објавио је десет песничких, једну књигу драма и преко двадесет књига за децу. Лауреат је престижних књижевних награда: Васко Попа, Меша Селимовић, Змајеве награде Матице српске, Бранко Миљковић, Награде САНУ из Фонда, Бранко Ћопић, Мирослав Антић, Просветине наградеи других. Заступљен је у читанкама и обавезној лектири за основну школу.

Награда за се ове године додељује четврти пут у организацији Града Ниша, а свечана додела у Градској кући биће организована у складу са могућностима током јуна 2020. године. Доделу награде технички реализује Нишки културни центар, а чине је плакета и новчани износ.

Јелена Јоцић


Leave a Reply