ISSN (ONLINE): 2683-457X

О СЕВАПУ НА ВЛАСОТИНАЧКИ НАЧИН

Published by knjizevniklub on

Ако бисте желели да једним појмом обједините низ добрих дела учињених из најчистијих порива и жеља, тешко да ћете наћи реч шире лепезе значења и милозвучнијег тона него севап. А ако вас овакве намере удруже и уједине у Севап, онда сте спремни да племените намере остварујете друштвено одговорно.

Подршка суграђанима на креативан начин, Pab kviz – градимо мостове, Хуманитарна рок свирка, Севап за празнике – хуманитарни пројекат, Севап ми је садити само су неке од многих акција које је реализовало Удружење Севап у сарадњи са установама културе и образовања на подручју општине Власотинце, али довољне да оцртају разноликост културних, друштвених и хуманитарних циљева ове организације. Севап нам је да вам представимо Севап у пет живели!

Када се родила идеја о оснивању Удружења Севап?

На идеју о настанку Удружења дошло се у неформалном разговору о недостатку активности за младе на територији општине Власотинце. Међутим, уместо да се унедоглед настави разговор о жалбама на то шта све фали младима, разговор се повео у правом смеру постављањем два изузетно важна и конкретна питања: шта би ти урадио по том питању и зашто то не урадиш? Оснивање удружења чинило се најбољим начином да оно што желимо да радимо заиста и спроведемо у реализацију.

Након идеје о оснивању, која се даље, такође, неформално ширила међу групом пријатеља, започело се са истраживањем о невладином сектору и упознавањем са правно‑економским оквирима оснивања непрофитног удружења младих. Када смо увидели да својим ресурсима у виду постојећег знања и искуства подељеног међу члановима удружења можемо да заиста успемо у томе да оснујемо удружење, какво мислимо да треба да има сваки град, ми смо то и учинили, те је тако сама идеја не само добила своју реализацију већ је кренула да се даље развија и шири.

Ко су чланови вашег удружења?

Чланове удружења Севап чине млади људи различитих професија и степена образовања, интересовања, талената и усмерења пуних ентузијазма и окупљених око исте идеје о важности друштвене одговорности и проактивног делања. За сада наше удружење броји око десет сталних чланова, иако, зависно од пројекта на коме радимо, сарађујемо са другим младим људима који својим знањима и ресурсима помажу у лакшем остваривању пројекта.

Опишите нам како сте се пронашли у креативним идејама и племенитим циљевима.

Као деца мале варошице стално смо били суочени са недостатком различитих могућности и активности које би у већим градовима имала друга деца. Када су та деца постала одрасли људи, упознати са тренутном политичком ситуацијом, сусрели смо се са немогућношћу да се запослимо у свом месту, да се професионално, културно или на било који други начин даље усавршавамо.

Исфрустрирани таквим стањем ствари, одлучили смо да нам не преостаје ништа друго до да одређене ствари, које су у оквиру наших могућности, полако, сами на своме, мењамо. У складу са тренутном ситуацијом у свету, упознати са значајем невладиног сектора, проактивног делања и развојем друштвене одговорности схватили смо да је наша грађанска дужност садржана у томе да са променама кренемо од себе. Свако од нас има своје идеје о томе шта жели да ради, ми смо ту да се међусобно помогнемо и подржимо јер на крају дана сви просто желимо да живимо у бољим животним условима и будемо део друштва које ће бити боље тек онда када ми сами будемо бољи.

На коју реализовану активност сте нарочито поносни и због чега?

Сходно томе да као удружење постојимо нешто мање од годину дана, сваки одрађени пројекат, колико год био мали, пажљиво смо бирали и радили са својим ресурсима најбоље што смо могли те смо стога поносни на сваки од њих.

Међутим, овом приликом издвојићемо наш највећи пројекат до сада, под називом Севап за празнике, који представља наш први хуманитарни пројекат. Оно на шта смо посебно поносни јесте то што смо успели у томе да анимирамо цео наш град да препозна важност пројекта и учествује у њему.

То је пројекат у току којег смо организовали рок журку, паб квиз вечери и поставили Севап тегле радости на свим проходним локаним местима где су људи из Власотинца могли да донирају новац који је касније искоришћен за куповање новогодишњих пакетића деци из материјално угрожених породица.

Нама је од почетка нашег оснивања и било најважније да потреба за постојањем оваквог удружења буде препозната од стране наших суграђана, те да сутрадан будемо наслеђени од стране неких нових генерација које ће кренути нашим стопама у, рекли бисмо, правом смеру.

Реците нам нешто више о предстојећем догађају Поезија и вино који организујете у четвртак у Власотинцу.

Догађај Поезија и вино је први пут поменут у удружењу још 2019. године и сада први пут испробавамо овај концепт догађаја а планирамо да га одржавамо у континуитету сваке године.

У питању је слободна форма читања или рецитовања своје омиљене поезије. Сви гости догађа ће имати прилику да рецитују или читају своју омиљену поезију и по свој прилици победе трему од јавног наступа уз чашу вина. Наравно, нико није у обавези да чита и свако је добродошао и као слушалац. Циљ окупљања је промоција поезије, културе и уметности у нашој малој заједници.

Открићемо вам и једну малу тајну, у току предстојећег лета планирамо формалнији и далеко већи догађај: песничко вече које ћемо одржати у биоскопу у Власотинцу.

Откријте нам које активности планирате за ово посткарантинско лето.

Карантин нам је омогућио да се осврнемо и анализирамо досадашњи рад и испланирамо у ком смеру ћемо се надаље кретати.

При пројекат који ће бити доступан свим матурантима је Искуство студената на дар средњошколцима у оквиру којег смо интервјуисали најистакнутије представнике факултета који ће за матуранте у Власотинцу, а и шире, одговорити на нека од најважнијих питања у вези са својим факултетима са циљем да укажу на све погодности студирања на тим факултетима.

Једна од наших и мана, али и врлина је превелика жеља и амбиција да одрадимо што више пројеката. Самим тим, у плану је песничко вече, акција Светски дан чишћења Власотинца, организовање јавних дебата, садња дрвореда у оквиру пројекта Дрво генерације, организовање акција и догађаја за прикупљање хуманитарне помоћи, цртање мурала, улепшавање града на разне начине и још много других пројеката.

У августу месецу ћемо славити наш први рођендан и свако ко прочита ово је позван.

Да ли размишљате о проширењу свог тима?

С обзиром на то да смо сви у тиму подједнаки и добровољно, сходно свом слободном времену, ангажовани, тренутно немамо организациону структуру ни финансијску подршку која би подржала неко формалније проширење.

Међутим, од оснивања смо примили три нова члана након што смо схватили да делимо иста интересовања, друштвене вредности као и визију удружења. И наставићемо да примамо квалитетне људе.

Шта треба да има сваки будући севаплија?

Увек смо отворени и спремни да радимо са заинтересованим људима и активно помажемо суграђанима саветима у раду. Примамо људе који покажу велико интересовање и ентузијазам за то што радимо, посвећеност и волонтерску помоћ у току рада на неким од наших пројеката. Сваки будући севаплија мора да има предузетнички дух, да је самоиницијативан, сналажљив и самосталан, оријентисан ка решењима, а не истицању проблема, да искрено воли свој град, а креативност у раду је велики плус.

Постоји изрека: Или сам за инат, или сам за севап! У текућој стварности ретки су примери где се инат и севап уједињују у позитивном смислу. Читајући о младим људима који чине ово удружење, размишљајте о томе да се и ви уинатите и чините севап у времену опадања.

Осевапимо се!

Редакција часописа Без лимита

Фотографије: Удружење Севап

Categories: Intervju

Leave a Reply