ISSN (ONLINE): 2683-457X

Светлост Тамног вијалета

Published by knjizevniklub on

И би светлост. То је постулат групе студената који кроз призму религије, културе и уметности свакодневно доказују да нас праве вредности не могу напустити све док ми не напустимо њих. Љубав према писаној речи и вредностима високе културе изнедрила је портал Тамни вилајет, настао у оквиру часописа Сазнање. Ако прелистате његове стран(иц)е зажалићете јер сте дуго тумарали у културном мраку, а ако га не прочитате зажалићете јер у тамницу културе светлост не продире.

Портал Тамни вилајет је, насупрот причи, стециште културе и уметности. На којим постулатима почива?

На страну народна прича, као и значење речи вилајет које свима прво пада на памет (санџаци, покрајина, област). Реч вилајет има и значење пут. Чини ми се да сви живимо неке своје тамне путеве, а светлост нам постаје све ређи бљесак. Заправо, ако продремо испод својих свакодневних живота, свакодневних брига, открићемо колико је живот светлост сам по себи, без обзира на пут пропадљивости којим газимо. И та светлост зависи од нас, колико смо храбри, спремни, отворени да се издигнемо изнад и заронимо испод себе самих и ту светлост пронађемо. Баш као што кандило не може горети ако се не долива уље, тако ми покушавамо да кандило и светлост живота држимо упаљеним, доливајући културу, уметност и религију свакодневним бригама, не бисмо ли се одважили да тамни вилајет постане светлост бића сваког од нас.

Пре званичног оснивања часописа Сазнање у оквиру портала Тамни вилајет издали сте зборник радова испирисаног темом Косовског божура. Какав је био одзив?

Одзив је био одличан. Конкурс отворен прошле године у мају имао је преко педесет пристиглих радова, док ове године бројимо чак двеста. Конкурс је отворен са циљем да се не забораве они због чијих живота ми сада живимо и да људима прикажемо све лепоте Косова. Сви у себи носимо зрно Косовa и гдегод отишли, корен нашег бивствовања остаје на црвеним темељима наших предака.

Шта вас је определило да након зборника радова покренете и часопис?

Заинтересованост људи за традицију нас је нагнала да оснујемо часопис Сазнање и да поред традиције, говоримо о уметности, култури и поезији које нас нису напустиле, све док ми не напустимо њих.

Захвалност за покретање часописа дугујемо и неколицини пријатеља чијим саветима часопис постаје квалитетнији, али бољи постајемо и ми. Неки од њих су: професор на ФИЛУМ-у Универзитета у Крагујевцу др Часлав Николић, професор средњовековне књижевности на ФИЛУМ-у Универзитета у Крагујевцу др Маја Анђелковић, писац Милан Ружић, председник Образовно-истраживачког друштва Михајло Пупин Александра Нинковић Ташић, оснивач и директор НВО Солидарност за Косово Арно Гујон, Игуманија манастира Липар м. Тавита (Тишма), професор српског језика и књижевности у Новом Пазару Емина Брунчевић, директор институције Ратковићеве вечери поезије Кемал Мусић, песник Милутин Попадић, члан Извршног одбора Матице српске мр Милорад Дурутовић и др.

Коме је часопис намењен?

Свима.

Деци, да читајући сазнају одакле потичу, какви људи постају и да након њих, њихова дела остају.

Одраслима, да не заборављају на Пупина, Миланковића, Теслу, Његоша, кнеза Лазара, Царицу Милицу, Светог Саву, Светог Симеона, Исидору Секулић, патријарха Павла. Да им прикажемо да живимо у времену Душана Ковачевића, Емира Кустурице, Новака Ђоковића, Матије Бећковића, Љубивоја Ршумовића, митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија. А видим да је потребно да их подсетимо и на Десанку Максимовић, Васка Попу, Уроша Предића, Св. Харитона, Св. Босиљку и све оне чија дела нам остају као примери свега што нисмо, а што би ипак требало да будемо, или што макар не бисмо смели да заборавимо.

Какви су ваши будући планови?

Будући планови исти су као на почетку. Да пробудимо и задржимо свест људима о култури, уметности, религији, традицији, а ми док трајемо, трајаћемо.

Разговарала: Јелена Јоцић

Фотографије: Редакција часописа Сазнање

Тамни вилајет пронађите на линку: https://tamnivilajet.in.rs/

Categories: Intervju

Leave a Reply