ISSN (ONLINE): 2683-457X

Проглашен добитник награде „Бранко Миљковићˮ

Published by knjizevniklub on

Књижевна награда Бранко Миљковић за најбоље дело поетког израза у 2019. припала је Ненаду Милошевићу за збирку поезије Песме из лимба, у издању Културног центра Новог Сада. Награду традиционално додељује Град Ниш, уз финансијску подршку Министарства културе Републике Србије, у организацији Нишког културног центра.

Једногласном одлуком жирија у саставу проф. др Горана Максимовића, Драгана Бошковића и Војислава Карановића одлучено је да овогодишња награда припадне Милошевићу, уз образложење: Суптилна иронија, испитивање граница (ауто)биографије и поезије, дискурзивна песничка самосвест, чини књигу Песме из лимба достојном певања Бранка Миљковића.

Ненад Милошевић објавио је седам збирки песама, од којих су најпознатије Поспаност (Матица српска, Нови Сад: 1992), Умањења (Просвета, Београд: 1996),  Јурећи у рај  (Народна књига, Београд: 2000), Песме са Саве и Дунава (Рад, Београд: 2005) и друге. Приредио је антологију новијег српског песништва Из музеја шумова (ВБЗ, Загреб: 2010).

Пише књижевну критику, есеје о књижевности, култури и политичкој теорији. Објавио је књигу микроесеја Лутајућа планета (Службени гласник, Београд: 2014). Његове песме и есеји преведени су на руски, грчки, пољски, француски, енглески, шпански, немачки, словеначки и македонски језик. Заступљен је у неколико антологија српске поезије на страним језицима као и у неколико домаћих антологија.

Жири је поред награђеног штива издвојио и Топло биље Бојана Васића и Повремена попут викенд-насеља Маше Сеничић, чија је уметничка вредност  обележила песничку продукцију 2019. године.

Награда се састоји из повеље, статуете и новчаног износа. Свечана додела награде биће организована у оквиру манифестације Дани Бранка Миљковића у Нишу током лета 2020.

Пише: Јелена Јоцић

Фото: НКЦ


Leave a Reply